
جرم گیری و بروساژ دندان چیست
باقی ماندن مواد غذایی بین دندان ها و تمیز نکردن آنها با مسواک و نخ دندان موجب سخت شدن مواد غذایی و ساخته شدن جرم بین دندان ها می شود. جرم دندان موجب التهاب و خونریزی لثه ، بوی دهان ، تحلیل استخوان دور دندان و پسروی لثه از دور دندان و لقی و از دست رفتن دندان ها می گردد.
از علل جرم گیری دندان حذف جرمها و پلاک های اطراف دندان می باشد و پس از آن آموزش مسواک زدن صحیح بر اساس شرایط دندانی هر بیمار به او داده خواهد شد. هدف از مسواک زدن برداشتن پلاک میکروبی می باشد که در ناحیه گردن دندان ها تشکیل می شود و لذا در مسواک زدن صحیح گردن دندان ها را تمیز می کنیم و جهت تمیز نمودن فواصل بین دندانی نیز استفاده از نخ دندان ضروری ست به این صورت که اول حدود ۳۰ سانتی متر آن را جدا کرده و گره زده و فضای بین دندانی را در حالیکه نخ را کاملا کشیده نگه داشته و فقط در حد پهنای یک انگشت آنرا آزلد گذاشته ایم تا محدوده زیر لثه با نخ کشیدن تمیز می کنیم همچنین استفاده از دستگاه های تمیز کننده گردن دندان با فشار آب از جایگزینی مناسب برای نخ دندان ( البته نه در همه موارد ) می باشد.
جرم گیری دندان کی و چرا؟
ما معمولا عادت داریم که به هر تغییر رنگی که در روی دندانمان مشاهده می کنیم آن را جرم نامیده و این تصور را داریم که با جرم گیری دندان بایستی این لکه ها رفع گردد …. در حالی که اصلا اینطور نیست در ابتدا لازم است که انواع لکه های رنگی که در روی دندان ممکن است مشاهده کنیم را برای شما برشماریم یکسری از تغییر رنگها بر روی دندان در واقع پوسیدگی هایی هستند که معمولا به صورت سیاه رنگ بر روی دندان مشاهده می شود و در حالت های پیشرفته به صورت حفره در می ایند و در نهایت با پیشرفت پوسیدگی دندان درد شروع شده و یک راه تشخیص قطعی این تغییر رنگها این است که در پوسیدگی ها بر روی دندان حفره ایجاد می شود بر خلاف جرم که معمولا بر روی دندان می نشیند و حجم اضافی را اشغال می کند یکسری از تغییر رنگها در ساختمان خود دندان وجود دارند و معمولا این تغییر رنگها دائمی بوده و با جرم گیری و…. پاک نمی شود و در ضمن با تراش آن معمولا زیر آن هم همین لکه ها را دارد و این تغییر رنگها یا ناشی از مصرف دارو در زمان رشد جوانه دندان است و یا ناشی از نقص تکاملی دندان ها و کمبود املاح مختلف در زمان تشکیل دندان و یا ناشی از افزایش فلوراید آب مصرفی و… می باشد.
نوع سوم تغییر رنگها ناشی از موادی است که به طور معمول مصرف می کنیم و رسوباتی که بر روی دندان تشکیل می شود. این رسوبات یا به صورت رنگدانه یا استین هستند و یا به صورت جرم که بحث اصلی ما را تشکیل می دهد. با انواع روش های جرم گیری پاک می شود و همین جرم ها هستند که لثه را تخریب کرده و در نهایت باعث شل شدن دندانها می شود بدون اینکه خود دندان مشکلی داشته باشد.
جرم چیست و چگونه تشکیل میشود؟
تا بحال به سماور یا کتری که به طور معمول در منزلتان وجود دارد دقت کرده اید ؟ معمولا دور جدار داخلی سماور را دقت کنید لایه شیری رنگی از رسوبات مختلف را می توانید مشاهده کنید که با توجه به شهری که در آن زندگی می کنید و املاح موجود در آب مصرفی آن مقدار و رنگ این املاح متفاوت خواهد بود جرمی که بر روی دندانها تشکیل می شود چیزی شبیه این جرم های دور جدار داخلی سماور است . با این تفاوت که ترکیباتی پیچیده تر داشته و روند تشکیل آن اندکی متفاوت است . بزاق ما به طور معمول دارای املاح زیادی است که قدرت رسوب کردن را دارند . این املاح معمولا در جاهایی که با غذا و مسواک کمتر در تماس است رسوب می کنند. رسوب این املاح همراه است با ایجاد بستر مناسب برای جایگزینی میکروب هایی که به طور طبیعی در دهان وجود دارد و رشد و تکثیر آن اضافه شدن پروتئین های موجود در غذا و بزاق و همچنین لاشه سلولهای مرده بافت های مختلف دهان در مجموع باعث افزایش حجم این رسوبات شده و به مرور جرم تشکیل می شود و در دهان قابل مشاهده می شود چیزی که مهم است این است که ما معمولا مقدار کمی از جرم تشکیل شده را می توانیم مشاهده کنیم و قسمت عمده این جرم با تخریب لثه در زیر لثه تخریب شده جایگزین شده و از دید مستقیم ما پنهان می ماند . و مسئله مهمتر اینکه این جرم های تشکیل شده پر از میکروب های مختلف است و با مسواک زدن هم تمیز نمی گردد و این میکروبها بین ۲۰ الی ۴۰ درصد جرم تشکیل شده را تشکیل می دهد و بافت چسبنده لثه را که محکم به دندان چسبیده را به مرور تخریب کرده و بافت نگهدارنده حیاتی لثه را تخریب کرده و باعث سست شدن پایه های دندان می شود.
مراقبتهای بعد از جرم گیری دندان:
- عدم مصرف نوشیدنی های اسیدی مثل آب پرتقال .
- عدم مصرف غذاهای خیلی سرد یا خیلی گرم .
- توقع ایجاد حساسیت تا ۵ روز بعد از جرمگیری طبیعی است.
- استفاده از آب نمک ولرم بعد از مسواک و نخ دندان جهت ترمیم از لثه های ملتهب ناشی از جرم