روشهای درمان لبخند لثه ای: روش های جراحی و غیر جراحی
لبخند لثهای عارضهای است که در آن بافت لثه بالایی بیش از حد معمول، نمایان میشود و نسبت بافت لثه به دندان به طور قابل توجهی غیرطبیعی به نظر میآید. در واقع دندانهای بالایی در مقایسه با مقدار لثهی نمایانشده بسیار کوچک به نظر میرسند. لبخند لثهای تأثیر نامطلوبی روی زیبایی لبخند شما دارد، زیرا یک لبخند زیبا و سالم تنها با داشتن دندانهایی سفید و کمترین مقدار ممکن بافت لثه بدست میآید. مقدار بافت لثهای که ما داریم موضوع سادهای است که به آناتومی دهان شخص بستگی دارد. بسیاری از افراد در مقایسه با دیگران، بافت لثهای بیشتری دارند که روی دندانهای آنها را پوشانده است حال با درمان لبخند لثه ای در این مطلب به آن میپردازیم.
در اصل، شخصی که به دنبال درمان لبخند لثهای است؛ به احتمال زیاد به دنبال دستیابی به بهترین طرح لبخند است تا احساس بهتری داشته باشد و ظاهر خود را بهبود بخشد. در صورتی که از لبخند خود ناراضی هستید و فکر میکنید که مقدار بافت لثهای که در معرض دید قرار میگیرد بیش از حد زیاد است و میخواهید با لبخندی زیبا، اعتماد به نفس خود را بالا ببرید؛ خبر خوب برای شما این است که روشهای درمانی متنوعی برای درمان لبخند لثهای وجود دارد. روشهای مختلف جراحی لبخند لثهای که متخصصین دندانپزشکی ارائه میدهند عبارتند از افزایش طول تاج، ارتودنسی، جراحی فک، جراحی لثه و زیباسازی دندانها. برای مشاوره در مورد مناسبترین روش برای حل مشکل لبخند لثهای خود و داشتن لبخندی زیبا و یا رزرو نوبت میتوانید از طریق شمارههای 02122225251 و 02122276692 با دندانپزشکی دکتر هاشمی در ارتباط باشید.
علل ایجاد لبخند لثهای
داشتن لبخند لثهای، مسئلهی بسیار شایعی است که میتواند ناشی از علل زیر باشد:
- عضلهای که حرکات لب بالایی را کنترل میکند، میتواند بیش از حد فعال باشد و باعث شود لب بالایی بیش از حد معمول بالا رود. وقتی لب بالایی بیش از حد طبیعی خود بالا رود، در هنگام خندیدن بخش بزرگی از بافت لثه در معرض دید قرار میگیرد.
- رویش و رشد غیرطبیعی دندانها نیز یکی از محتملترین علل ایجاد لبخند لثهای است. اگر مینای دندان، بیش از حد توسط بافت پریودنتال پوشانده شده باشد، کوچک به نظر میرسد؛ با اینکه ممکن است اندازهی واقعی آن بزرگ و مناسب باشد.
- شکل غیرمعمول استخوان فک بالایی میتواند باعث ایجاد لبخند لثهای شود.
- عادات غیرارادی مانند دندان قروچه، ساییدن و فشار دادن دندانها بر روی هم میتواند طول دندانها را کاهش دهد و منجر به عدم تناسب آنها با بافت لثهای شود. این عدم تناسب باعث ظهور لبخند لثهای میشود.
بسته به عواملی که باعث ایجاد لبخند لثهای میشوند، ممکن است بیماریهای جدیتری در دهان و دندان وجود داشته باشد. برای مثال اگر لبخند لثهای شما ناشی از چگونگی رویش دندانها و رشد استخوان فک باشد، ممکن است عملکرد گاز گرفتن دندانهایتان نیز با مشکل و ناراحتی مواجه شود.
دستهبندی انواع لبخند لثهای
لبخند لثهای یعنی اینکه مقداری از بافت لثه، به طور نامطلوبی بخشی از دندانها را پوشانده است. نسبت دندان به بافت لثه چیزی است که نوع لبخند لثهای را تعیین میکند. چهار دسته از لبخند لثهای جهت درمان لبخند لثه ای وجود دارد:
- خفیف: کمتر از 25% طول دندان توسط لثه پوشانده شده است.
- متوسط: بین 25% تا 50% طول دندان را لثه پوشانده است.
- پیشرفته: 50% تا 100% از مجموع طول دندان را لثه پوشانده است.
- شدید: اگر بافت لثهای بیشتر از 100% باشد؛ نوع لبخند لثهای، شدید در نظر گرفته میشود.
صرفنظر از میزان بافت لثهای که دندانها را پوشانده است؛ اگر شما از مقدار بافت لثهای که در هنگام خندیدن نمایان میشود ناراضی هستید، این حق را دارید که به دنبال اصلاح و درمان آن باشید.
آیا من متقاضی مناسب برای درمان لبخند لثهای هستم؟
اگر لثههای شما بیش از حد برجسته هستند و یا در هنگام خندیدن بسیار بزرگ به نظر میرسند، شما میتوانید متقاضی مناسب برای درمان لبخند لثهای باشید. در مقابل، کسانی که لثههایشان بیش از حد بالا رفته است و کم بودن بافت لثه باعث میشود ریشهی دندانهایشان در معرض دید قرار بگیرد، میتوانند متقاضیان مناسب برای پیوند لثه (gum graft) باشند.
درمان لبخند لثهای
صرفنظر از علت ایجاد لبخند لثهای، روشهای درمانی زیادی برای درمان آن وجود دارند که میتوانند انحرافات پریودنتالی، دندانی و استخوانی را اصلاح کنند تا لبخندی جذابتر برای شما ارائه دهند. دندانپزشک با معاینه دهان و دندانهای شما، نوع لبخند لثهای و علل بالقوهی ایجاد آن را مشخص میکند.
روش افزایش طول تاج
محبوبترین روش درمانی برای لبخند لثهای، عمل جراحی کاهش بافت اضافی لثه است. تسطیح و تراز کردن لثه را میتوان با استفاده از یک چاقوی جراحی یا دستگاه لیزر انجام داد. این روش درمانی تحت بیحسی موضعی انجام میشود و فقط حدود چند دقیقه تا نیم ساعت طول میکشد تا برای تعدادی از دندانها انجام شود. اگر این روش با روش پایین آوردن لب بالایی ترکیب شود، مؤثرترین روش درمان لبخند لثهای خواهد بود.
روش ارتودنسی
گاهی اوقات برای تغییر موقعیت دندانها و برای تسطیح و تراز کردن آنها به سمت یک موقعیت صحیح و زیبا، از بریسهای ارتودنسی استفاده میشود. این روش که برای درمان لبخند لثهای مورد استفاده قرار میگیرد، با رویکردی ساده بافت اضافی لثه را از بین میبرد. عمل جراحی ارتوگناتیک (ترکیبی از ارتودنسی و عمل جراحی فک)، اغلب برای بالا بردن استخوان فک در جهتی اپیکال و برای درمان لبخند لثهای مورد استفاده قرار میگیرد.
عملهای جراحی پیشرفته دهان و دندان، از راههای مختلفی میتوانند معجزاتی برای لبخند ما به ارمغان بیاورند. در صورتی که هر بار که میخندید نگران لبخند لثهای خود هستید، لازم است که نزد یک دندانپزشک بروید و مشکل خود را با او مطرح کنید. شما میتوانید با استفاده از روشهای اصلاح لبخند لثهای، به راحتی در هر بار خندیدن، غذا خوردن و صحبت کردن ظاهر لبخند خود را بهبود بخشید و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید و همچنین سطح سلامتی دهان و دندان خود را بهتر کنید.
جراحی فک
در مواردی که لبخند لثهای ناشی از رشد بیش از حد استخوان فک بالایی است؛ دندانپزشک برای کاهش میزان بافت لثه، استخوان فک بالا را کوتاه میکند و آن را به سمت بالا حرکت میدهد. این روش تحت بیهوشی عمومی و به طور کامل در داخل دهان انجام میشود، طوری که هیچکدام از برشهای ایجادشده قابلمشاهده نیستند.
در ابتدا دندانپزشک برای درمان لبخند لثه ای یک برش افقی در لثههای بالای دندانها ایجاد میکند تا به استخوان فک بالا دست یابد. در مرحلهی بعد با استفاده از ابزارهایی دقیق و ظریف آن قسمت را تمیز میکند، سپس برشهایی افقی در استخوان فک ایجاد و بخشهایی از استخوان را حذف میکند تا فک بالایی را کوتاه کند. بعد از اینکه استخوان فک به سمت بالا برده شد و در موقعیت موردنظر قرار گرفت؛ با استفاده از پیچ و صفحههای تیتانیومی در جای خود نگه داشته میشود تا برای همیشه در آنجا باقی بماند. سپس برشهای ایجادشده روی لثه، با استفاده از بخیههای قابل حل بسته میشوند. پس از اینکه استخوانها التیام یافت و به هم جوش خورد، فک همانند قبل محکم و قوی میشود.
روش تغییر موقعیت لب
در حین این عمل غیرقابل بازگشت، با ایجاد برشی در درون دهان، بخش کوچکی از بافت درون لب بالایی برداشته میشود. سپس پوست برش دادهشده به لثه بخیه زده میشود. در حقیقت لب شما پایین آورده نمیشود بلکه فقط دامنه حرکتی آن محدود میشود. این عمل جراحی حدود یک ساعت طول میکشد و نتایج آن دائمی است. ممکن است بعد از عمل جراحی، ناحیهی عملشده دچار کمی التهاب شود و همچنین در اوایل دوره بهبودی احساس کنید لب بالاییتان سفت و تنگ شده است.
روش بوتاکس
بوتاکس میتواند یک علاج کوتاهمدت برای لبخند لثهای باشد. با تزریق بوتاکس به عضلات لب بالایی، میتوان فعالیت بیش از حد این لب را کاهش داد. این روش برای افرادی مناسب است که هنوز تمایلی به دریافت روشهای درمانی دیگر ندارند. روش تزریق بوتاکس باید هر چند ماه یکبار تکرار شود. این روش میتواند بعد از تغییر موقعیت لب مورد استفاده قرار گیرد تا به آرام نگه داشتن عضلات آن کمک کند.
درمان لبخند لثه ای خطرات و عوارض جانبی
درمان لبخند لثهای نیز مانند تمامی روشهای درمانی، ممکن است عوارض خاصی به دنبال داشته باشد؛ ازجمله:
- نتیجهی زیبایی آن زیاد مطلوب نباشد.
- ریشه دندانها دچار حساسیت شود.
- تحلیل رفتن دندان (از دست رفتن تمام یا بخشی از دندان)
- حرکت ناپایدار دندانها
دندانپزشک با توجه به نوع لبخند لثهای شما و علت ایجاد آن، بهترین روش درمانی را برای شما انتخاب خواهد کرد.