علت و درمان لق شدن دندان دائمی
گاهی اوقات ممکن است دندان بزرگسالان کمی شل شود، این لقی دندان به خصوص هنگام غذا خوردن و یا مسواک زدن دندانها به صورت قابل توجهی توسط افراد حس میشود. در بسیاری از موارد، این حس لق بودن دندانها در صبح بدتر خواهد شد و سپس به تدریج در طول روز شدیدتر میشود. گاهی اوقات احساس لق بودن دندان در هنگام صبح کاملاً برطرف میشود. اگر احساس میکنید دندان شما لق شده است، ممکن است بخواهید از آن چشمپوشی کنید، اما لق شدن دندان دائمی را هرگز نباید دستکم گرفت. ممکن است شل شدن دندان نشانهای از یک بیماری جدیتر باشد. جلوگیری از آسیب رسیدن به دندانها، مستلزم داشتن یک تعهد بلندمدت و هوشمندانه نسبت به انتخاب غذاهای سالم و رعایت بهداشت دهان و دندانها میباشد. توجه داشته باشید که لق شدن دندانها میتواند نشانه و یا عامل ایجاد عوارض مختلف در آینده باشد.
بنابراین اگر میخواهید از لق شدن دندانها و یا آسیبدیدگی آنها جلوگیری به عملآورید، مراجعه منظم به دندانپزشک، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به صورت روزانه بسیار مهم میباشد.
نقش دندانها در سلامت عمومی شما بسیار فراتر از تصورتان میباشد. از دست دادن دندانها نه تنها در ظاهر شما تأثیر خواهد گذاشت بلکه میتواند نشانهای از وجود بیماریهای جدیتر در شما باشد. شناسایی مشکلات مربوط به بهداشت دهان و دندانها و همچنین سایر مشکلات مربوط به سلامتی شما، این شانس را به شما میدهد تا بتوانید سریعتر بهبودی خود را به دست آورده و از ایجاد عوارض در آینده جلوگیری به عملآورید.
حتی اگر شما در گذشته عادت مناسبی در خصوص بهداشت دهان و دندانهای خود نداشتهاید، میتوانید از امروز یک شروع تازهای داشته باشید و از آسیبدیدگی بیشتر دندانها جلوگیری به عمل آورید. جهت رزرو نوبت از دندانپزشکی دکتر هاشمی برای معاینه دندان لق خود و اطلاع از روشهایی برای حفظ آن میتوانید با ما از طریق شمارههای 02122225251 و 02122276692 تماس حاصل فرمایید.
علل لق شدن دندان دائمی
شرایط متعددی در خصوص بهداشت دهان و دندان وجود دارد که هر کدام میتواند منجر به لق شدن دندانها گردد.
بیماری لثه
بیماریهای پریودنتال (التهاب لثه) نه تنها لثهها را درگیر میکند، بلکه استخوانهای اطراف دندانها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد، استخوانها در حمایت از دندانهای ما نقش مؤثری ایفا میکنند. بیماریهای مربوط به لثهها، یکی از شایعترین علل شل شدن دندانها و انحراف آنها میباشد.
این فرایند از آنجایی شروع میشود که پلاکهای میکروبی موجود بر روی دندانها، در اطراف لثهها سختتر شده و تبدیل به جرمهای دندانی میشوند. جرمهای دندانی به دلیل مسواک نزدن کافی و استفاده نکردن از نخ دندان ایجاد میشوند. هنگامی که جرمهای دندانی شکل میگیرند، پلاکهای میکروبی بیشتری بر روی آنها رسوب خواهند کرد که شامل سموم باکتریایی نیز میباشد.
در نتیجه لثهها ملتهب گشته، دچار خونریزی شده و تحلیل میروند. تحلیل لثه میتواند باعث عمیقتر شدن شکاف لثه در اطراف دندان شود، این امر باعث میشود باکتریها و سموم آنها در عمق شکاف لثهها نفوذ پیدا کنند. این امر میتواند باعث ضعیف شدن بافت استخوان و بافت همبند اطراف دندانها شود، این بافتها دندان را محکم در جای خود نگه میدارند.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری
سطح بالای پروژسترون و استروژن در دوران بارداری میتواند لیگامان و استخوانهای اطراف دندانهای شما را شل کند، در نتیجه ممکن است دندانها لق شوند.
خوشبختانه، معمولاً این حالت موقتی است و منجر به از دست رفتن دندانها نمیشود، مگر آنکه عوارض دیگری مانند بیماریهای لثه نیز گریبان گیر مادر شده باشد. زمان را از دست ندهید، اگر در دوران بارداری دچار لقی دندان شدید، با پزشک خود به مشورت بپردازید.
پوکی استخوان
مردان و زنان ممکن است به بیماری پوکی استخوان مبتلا گردند، در این بیماری تراکم استخوانها کاهش یافته و بیمار در معرض شکستگیهای استخوانی قرار میگیرد. زمانی که تراکم استخوانهای اطراف دندانها کاهش یابد، ممکن است دندانها شل گردند. به گفته موسسه ملی بهداشت امریکا، زنان مبتلا به پوکی استخوان نسبت به زنان سالم، سه برابر بیشتر دچار لقی دندان میشوند.
توصیه میشود در خصوص داروهای مصرفی خود در خصوص پوکی استخوان با پزشک خود به مشورت بپردازید. احتمال آن کم است، اما برخی از داروهای ضد پوکی استخوان میتواند با برخی از درمانهای دندانپزشکی تداخل داشته باشند. ممکن است این داروها شرایطی را ایجاد کنند که به آن” استئونکروز” میگویند، که میتواند به شل شدن دندانها منجر گردد.
نیروهای ناشی از ضربه
اگر نیروی زیادی بر دندانها وارد شود، لیگامانها (رباطها) و بافتهای همبند اطراف دندانها که دندان را در جایگاه خود تثبیت میکنند، ممکن است دچار کشیدگی شوند. زمانی که لیگامانها کشیده شوند، ممکن است دندان افراد لق شود. این اتفاق میتواند در اثر مواردی همچون دندانقروچه مداوم در شب، قفل شدن فک و یا تراز نبودن دندانها، ایجاد شود. ضربه به دهان در اثر سقوط و یا تصادفات نیز، میتواند به رباطها و استخوانهای اطراف دندانها آسیب برساند. هر گونه آسیب به ناحیه دهان خود را یک اورژانس دندانپزشکی در نظر بگیرید و به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
لق شدن دندانها در اثر سن
کودکان معمولاً اولین دندانهای خود را در حدود یکسالگی به دست میآورند و بین 4 الی 6 سالگی با لق شدن دندان شیری خود، آنها را از دست میدهند. با این حال، در موارد نادر، ممکن است نوزادان و یا کودکان نو پا ، دندانهای جدید خود را از دست بدهند. در این صورت، باید به پزشک خود مراجعه نمایید.لق شدن دندان دائمی کودکان و نوزادان میتواند نشانهای از یک بیماری جدیتر باشد.
روشهای درمان دندان لق
جرمگیری و جرمگیری عمیق
جرمگیری و تسطیح ریشه دو روش رایج برای کمک به تقویت ریشههای دندانی محسوب میشوند. جرمگیری فرایندی است که پایه دندان و ریشه را از وجود پلاکها پاکسازی میکنند. در مقابل تسطیح ریشه یا جرمگیری عمیق، روشی است که بخشی از عاج و یا سطح ریشه بهصورت عمیقتر پاکسازی میشود، جایی که پلاکها بهصورت عمیق نفوذ پیداکردهاند.
محافظ یا گاردهای دندانی
محافظهای دندانی شایعترین روش درمانی برای لقی دندان در مواردی همچون دندانقروچه میباشند. به طور کلی محافظهای دندانی از قطعاتی نرم تشکیل شدهاند که دندانها را پوشش میدهند، به نحوی که ردیف بالا و پایین دندانها با هم تماس نداشته باشند. این محافظها معمولاً در سه نوع مختلف در دسترس هستند: غیراختصاصی (stock)، نوعی که قبل از استفاده در آب جوش قرار میگیرد (boil-to-fit) و قالبهای اختصاصی یا سفارشی.
اسپلینتها
اسپلینتهای (آتل) دندانی معمولاً از مواد کامپوزیتی، رزین و فلزی ساخته میشوند، از طریق اتصالات خود دندانهای لق شده را به دندانهای مجاور متصل کرده و ثابت میکنند، در واقع آنها از دندانهای سالم به عنوان یک تکیهگاه استفاده میکنند. تثبیت دندانهای لق شده، دندان را ثابت نگه میدارد تا بافت لثه و اطراف ریشه ترمیم گردد. طول مدت استفاده از اسپلینتها در افراد مختلف متفاوت است، اما به طورمعمول حدود چند هفته تا چند ماه طول خواهد کشید.
جراحی و ایمپلنت
دندانهایی که به خودی خود محکم نشوند و یا به درمانهایی همچون اسپلینتها، گاردهای محافظ و یا جرمگیری پاسخ ندهند، ممکن است برای تثبیت به عمل جراحی نیاز داشته باشند. دندانپزشکان اغلب قادر خواند شد از داخل ریشه دندانها را تثبیت نمایند، اگر نتوان مشکل دندان را برطرف نمود، ممکن است دندان معیوب کشیده شده و به جای آن کاشت ایمپلنت توصیه گردد.
چگونه از لق شدن دندان دائمی جلوگیری نماییم؟
بهترین راه برای جلوگیری از لق شدن دندانها، داشتن بهداشت مناسب دهان و دندان میباشد که شامل مسواک زدن کافی و استفاده منظم از نخ دندان میباشد. همچنین، حداقل هر شش ماه یکبار جهت معاینه باید به دندانپزشک مراجعه شود.
اگر دچار دنداندرد و یا مشکلات دندانی گردید، در اسرع وقت باید به دندانپزشک خود مراجعه نمایید. همچنین داشتن یک رژیم غذایی سالم که شامل مصرف کلسیم کافی، پروتئین و سایر مواد مغذی میشود، از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر دچار مشکلات دندانی هستید در خصوص رژیم غذایی و تغییر آن با پزشک و یا دندانپزشک خود به مشورت بپردازید.
سلام خسته نباشید من دندانم ابسه کرده بود و من زیاد بعش دست میزدم الان که ابسه برطرف شده دندانم کمی لق شده میخواستم ببینم قابل درمانه
سلام در پاسخ به یونس بسیاری از لقی های محدودی که حین عفونت دندان ایجاد میشه بعد از پایان عفونت خود بخود درمانمیشن
نگران نباشین ولی ه پیگیر بشین و بررسی کنین که تکرار نشه
سلام وقت بخیر
مادر من دندان۵ و ۶ و ۸ فک بالا یک سمت رو خیلی سال پیش از دست دادن شاید بیشتر از ۱۵ سال و دندون ۷ تک افتاده
الان به یکباره دندون ۷ لق شده
میخواستم ببینم طبیعیه؟ یا ممکنه بیماری جدی تری باشه
سلام بله طبیعیه فقط سوالم اینه که آیا از پلاک هم استفاده میکنن
سلام دکتر .من ۱۷ سالمه و از حدود ۴ ماه پیش احساس کردم چند تا از دندونام لق هستند. هروقت تو شرایط استرس زا قرار می گرفتم انگار بیشتر لق میشدن . الان چند تا دیگع از دندونامم لق شدن.حدوده یک ماه اشتهام به غذا هم از بین رفته و احساس میکنم داره روز به روز لقی دندونام بدتر میشه . میتونید بگید نشونه ی چیه ؟
باتشکر
سلام اگر در سطح پیشرونده و فراگیر مثلا در دو طرف دهان در دو فک دارین دندان از دست میدین یه نوع بیماری ارثی میتونه باشه ولی اگه در والدین تون و پدربزرگ مادر بزرگ ها مسئله از دست رفتن زودرس دندانها رو نداشته اید بیشتر جای بررسی داره
بهر حال برای تشخیص بهتر یه عکس رادیوگرافی opg نیاز داریم و فعلا هم مدیریت استرس تون
که ممکنه منجر به فشار روی دندان ها و دندان قروچه و افزایش لقی شده باشه و البته افزایش بهداشت دهان و استفاده از دهانشویه هایی مثل وی وان و لیسترین و کلرهگزیدین و شاید هم در صورت نیاز جرمگیری میتونه از پیشرفت بیماری جلوگیری کنه و در هر صورت به فکر خارج کردن و جایگزینی دندانهای بسیارلق با ایمپلنت هم باشید
سلام خسته نباشید
من دندان جلوم یکم لق شده و اگه بقیه دندونهام لق شدند ولق شدن آنها بیشتر شد بهترین کار برا درمان آن چیست
با تشکر
سلام اگه با لقی پیشرونده دندانها روبرو باشیم این به معنی بیماری لثه هاست که معمولا ارثی هست و به همین دلیل هم خیلی به درمان خوب جواب نمیده
در عین حال با حذف جرم ها و مسواک صحیح و استفاده از دهانشویه های آننتی سپتیک مثل لیسترین وی وان و یا کلرهگزیدین میشه پیشرفت این بیماری رو کند کرد
در عین حال برای درمان میتونین از ایمپلنت و یا بریج دندانی استفاده کنید
سلام مدتی پیش قسمتی از دندانم شکست و چون کرونا بود نتوانستم به دندانپزشک مراجعه کنم متاسفانه در قرنطینه دچار عفونت لثه در همان دندان شدم پنی سیلین مصرف کردم ولی امروز متوجه شدم دندانم لق شده و چرک نیز از کنار لثه ام بیرون می زنه میخواستم بدانم باید دندان کشیده شود یا راه درمان دیگری هم هست ؟ ممنون
سلام
در پاسخ به مهرداد
ببینید شکستگی موجب انتقال عفونت به داخل دندان شده
درمان بستگی به میزان لقی و میزان تخریب استخوان در عکس رادیوگرافی opg داره که حالا که داری بیماری کرونا کمتر میشه و مطب ها دارن باز میشن میتونین اقدام به تهیه رادیوگرافی کنین و یه پنج عصر روز زوج تشریف بیارین برای معاینه دندان
سلام ببخشید ی سوال دیگه آیا قبل از کشیدن دندان باید عفونت و چرک از بین بره یا با همین وضعیت دندان را می کشند؟ ممنون
سلام اصرار به کشیدنذنداریم ولی اگه دندانی رو که بخواین بکشین درد به علت عفونت داشته باشه حتما باید براش یکهفته آنتی بیوتیک مثلا بیست عدد آموکسی سیلین 500 که هر هشت ساعت یکی خورده بشه در نظر گرفت و پس از گذشت چهار الی پنج روز اقدام به کشیدن کرد وگرنه عفونت اجازه بی حس شدن به دندان نمیده و کار با درد خواهد بود و از طرفی احتمال ورود عفونت به خون و تب و لرز و ضعف و… خواهد بود.
با سلام و وقت به خیر
سال گذشته سه تا روکش دندان گذاشتم که دندان وسطی به عنوان پایه دو روکش اطراف بود یعنی این سه روکش به هم وصل بودن و یک تکه بود الان یک ماه میشه ک احساس میکنم روکشم لق شده ولی وقتی به دندانسازم مراجعه کردم گفت که دندان نت لق شده وکاریش نمیشه کرد و ممکنه که دندانت بیفته لفا راهنمایی کنید که چکار باید بکنم
باید عکس OPG بگیرید تا ببینیم میشه نگه داشت یا باید کشیده و ایمپلنت بشه
سلام.من نزدیک یایسگی هستم ویکی ازدندان هایم کمی شل شده است.آیا مشکلات هورمونیم باعث این اتفاق شده ودرضمن راه درمانش چیست؟(درضمن حدود6ماهی است که زانوی چپم آرتروز گرفته است و53ساله میباشم)
سلام من دندون اسیاب کوچیکم قبلا پر و عصب کشی کرده بودم حدود ۷سال پیش الان دندونم یک سمتش کامل لق شده و تکون میخوره ولی سمت بیرونش محکم هست ممنون میشم لطف کنید بگید باید چکار کنم
سلام باید یک عکس OPG بگیرید
سلام19 سالمه عکس گرفتم از دندونام تو عکس مشخصه که بالای دوتا دندون های نیشم(فک بالا)که دائمی هستن دندون وجود داره.من باید دندونامو بکشم اگه لق شد؟ اینم بگم دوتا دنونم که گفتم کج هستن . ممکنه کج بودنشون بخاطر فشار دندونای تو عکس باشه؟؟
سلام دندانهای نیش کج اگه سالهاست که توی رادیوگرافی های کنترل تغییری نکرده باشن نمیتونن حالا دیگه نیرو به دندانهای مجاور وارد کنن
من یکی از دندون های جلوم شل شده و خیلی هم حساس شده رو میخواستم ببینم دلیلش چیه
سلام اولین دندونهایی که در اثر بیماری لثه استخوان شون اب میشه دندونهای جلو پایبن هست
و
تو این مرحله شاید درمان موثر رسیدگی از نوع جرمگیری زیر لثه به بقیه دندانها و ایمپلنت این ناحیه باشه
باید بر اساس میزان استخوان باقیمانده در عکس رادیوگرافی opg یا همون پانورامیک نظر داد
سلام ، من الان حدود 3 ماه از برداشتن اورتودنسي گذشته و دكترم يك قالب به من داده كه بزارم تا دندان ها به حالت قبلي برنگرد ، اما من به دلايلي يه مدتي نتونستم بزارم و يكي از دندان ها يكم به حالت قبل اورتودنسي برگرشته ، من وقتي بعد به مدت از دوباره قالبو گزاشتم ان دندان رو به حالت قبلي برگرداند اما اون دندان يكم لق شده ، ايا ممكنه از دوباره لقي بر طرف شه يا حتما بايد ايمپلنت كنم ، در ضمن 15 سالمه
سلام هر نظری من بدهم در اون اشتباهی وجود داره شرایط شما جزئیاتی داره که ترجیح میدم که با پزشکتون مشورت کنید