6 روش درمان فوری آبسه و عفونت دندان و لثه
یکی از بیماری هایی که اکثر افراد به آن مبتلا می شوند، آبسه لثه یا همان عفونت دندان است که از تجمع چرک و باکتری در لثه و بافت نرم دندان یا همان پالپ خبر می دهد. زمانی که فردی دچار چرک دندان شد باید به سرعت راه درمان آن را پیش بگیرد؛
زیرا در صورت پیشرفت، پالپ یا قسمت زنده دندان که دارای رگ های خونی است و باعث رشد دندان می شود؛ از بین رفته و باید دندان را کشید.
در این مقاله با ما همراه باشید تا به شما آموزش داده شود که چگونه از آبسه لثه جلوگیری کنید و زمانی که دندان تان عفونت کرد، چه طور آن را از بین ببرید.
مقاله ای در رابطه با هزینه کاشت دندان نوشتیم شاید برای شما مفید باشد
اگر فکر میکنید که دچار آبسه دندان شدهاید، باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. آبسههای دندانی درمان نشده به مرور بدتر شده و ممکن است عوارض خطرناک و مهلکی مانند عفونت خونی و عفونت استخوان فک داشته باشد و باعث شود که عفونت به نواحی دیگر بدن گسترش یابد. هرگز تورم ایجادشده را فشار ندهید، با این کار عفونت را به سمت بافتهای عمیقتر هدایت میکنید. اگر دندان درد و تورمی دارید که از بین نمیرود بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید.
دندانپزشک متناسب با نوع و شدت آبسه دندانی، مناسبترین روش درمانی را به شما توصیه میکند. این روشهای درمانی شامل عصبکشی، شکاف و تخلیه چرک و مصرف آنتی بوتیکها میشود. در مواردی که نتوان دندان را حفظ کرد، دندانپزشک آن را میکشد. برای اطلاع از ساعات کار کلینیک و یا رزرو نوبت میتوانید با ما از طریق شمارههای 02122225251 و 02122276692 تماس حاصل فرمایید.
چه زمانی برای درمان آبسه لثه یا دهان (عفونت دندان) باید به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
چرک کردن دندان از آن دسته از بیماری هایی است که اغلب با علائم همراه است، یعنی زمانی که به آبسه لثه دچار می شوید؛ علائمی بروز داده می شود که شما را متوجه مشکل پیش آمده می کند. ما در این بخش تعدادی از آن نشانه ها را بیان کردهایم تا با مشاهده هر کدام از آن ها به دندانپزشک مراجعه کرده و هر چه سریع تر عفونت دندان چرکیِ خود را از بین ببرید زیرا در غیر این صورت دیگر بافت های بدن نیز درگیر می شوند.
اصلی ترین و آشکار ترین علائم عفونت کردن دندان؛ ایجاد جوش های بزرگ بر روی لثه است، اما به غیر از آن دارای نشانه های دیگری نیز است که عبارتند از:
- قرمز شدن و تغییر رنگ لثه
- احساس درد در فک و دندان آسیبدیده هنگام جویدن و تنفس
- متورم شدن لثه یا اطراف دهان و غدد لنفاوی در گردن
- ایجاد بو و مزه نامطبوع در دهان
- تب و حالت تهوع
- احساس خارش و سوزش پوست
- گیجی و سردرد شدید
- افتادگی پلک و دوبینی
- لق و شل شدن دندان
اما به این نکته نیز توجه داشته باشید که گاهی در برخی از افراد، هیچ گونه علائم ظاهری برای تشخیص عفونت دندون وجود ندارد، در این زمان که آبسه لثه بدون درد است باید به دندانپزشک مراجعه کرد تا با کمک پرتو ایکس بتواند متوجه آن شده و درمان آبسه لثه را آغاز کند.
مقاله ای در رابطه با عفونت دندان عقل نوشتیم شاید برای شما مفید باشد
علائم آبسه دندان و لثه چیست؟
علائم آبسه در دندان یا لثه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد شدید و ضرباندار در دندان یا لثه آسیب دیده که ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شود و به تدریج بدتر شود.
- دردی که به گوش، فک و گردن در همان سمت دندان یا لثه آسیب دیده گسترش مییابد.
- دردی که هنگام دراز کشیدن بدتر میشود و ممکن است خواب شما زل مختل کند.
- قرمزی و تورم در صورت
- یک دندان حساس، تغییر رنگ داده یا لق
- لثههای براق، قرمز و متورم
- حساسیت به غذا نوشیدنی گرم یا سرد
- بوی بد دهان و/یا طعم نامطبوع دهان
اگر عفونت گسترش یابد، ممکن است دمای بالا (تب) نیز به علائم بالا اضافه شود و به طور کلی احساس ناراحتی به فرد دست دهد. در موارد حاد، ممکن است برای شما سخت باشد که دهان خود را به طور کامل باز کنید و در بلع یا تنفس مشکل داشته باشید.
چه چیزی باعث آبسه دندان (چرک دندان) می شود؟
همان طور که گفته شد؛ آبسه لثه به دلیل چرک ها و باکتری هایی که در آن قسمت جمع شده اند، به وجود میآید، اما این چرک ها خود به خود به آنجا هدایت نمی شوند بلکه باید راهی برای نفوذ به قسمت بافت نرم دندان باشد؛ در این بخش خواهید فهمید علت عفونت دندان چیست.
گاهی یک جسم خارجی مانند پوستهی ذرت بو داده یا برس مسواک در لثه گیر می کند که راه را برای ورود انواع مواد غذایی ریز و باکتری باز کرده و به مرور زمان باعث چرک دندان می شود.
یکی دیگر از دلایل ایجاد آبسه دندان قرارگیری طولانی مدت پلاک یا همان باکتری و مواد غذایی بر روی تاج دندان است که پس از مدتی حفرهای در آن به وجود آورده و دندان پوسیده میشود که باعث ورود باکتری به پالپ خواهد شد.
از دیگر دلایل ایجاد آبسه لثه می توان به ضربه به دندان، رژیم غذایی سرشار از قند، درست تمیز نکردن دندان و سیستم ایمنی ضعیف که ناشی از شیمی درمانی و دیابت است، اشاره کرد.
آبسه دندان و لثه را چطور تشخیص میدهند؟
اگر احساس درد لثه، حساسیت یا چرک در دهان خود دارید آن را ساده نگیرید. در اسرع وقت از دندانپزشک وقت بگیرید؛ چون دندانپزشک ممکن است براساس علائم شما تشخیص آبسه لثه (یا بیماری دیگری) را بدهد.
در طول زمان جلسه ممکن است دندانپزشک لثههای شما را معاینه کند و به دنبال علائم عفونت بگردد. این علائم شامل درد، تورم و قرمزی هستند. پزشک ممکن است به همراه مشاهده لثهها، برای احتمال تشخیص بیماری پریودنتال یا دندان عفونی (به دلیل عفونت پالپ)، عکس رادیوگرافی دندان را برای شما تجویز کند.
علائم آبسه ممکن است به مرور زمان بهبود پیدا کنند؛ اما اگر آبسه تخلیه و پاره شود،باز هم باید برای درمان عفونت به دندانپزشک مراجعه کنید.
عوارض آبسه دندان (آبسه لثه) درمان نشده چیست؟
گاهی بی توجهی به عفونت دندان که شاید بیماری سادهای به نظر برسد؛ منجر به ایجاد مشکلات بزرگی می شود که زندگی بیمار را تحت تاثیر قرا می دهد؛ زیرا بدون درمان، ممکن است دندان کشیده شود یا عفونت؛ دیگر بافت های بدن همچون فک، سر و گردن و حتی مغز را درگیر کرده و تا حدی گسترش یابد که منجر به سپسیس یا سپتیسمی شود که یک عارضه خطرناک برای حیات انسان به حساب می آیند.
چطور از بروز آبسه لثه یا دندان جلوگیری کنیم؟
حال که دانستید عفونت دندان تا چه حد می تواند جدی باشد؛ بهتر است با رعایت یک سری نکات از ایجاد آن جلوگیری کنید. رعایت بهداشت دهان و دندان همیشه بهترین راه برای جلوگیری از بروز هر گونه بیماری است؛ بنابراین ما در این بخش مواردی را بیان می کنیم تا با انجام دادن آن ها بتوانید از دهان و دندان های خود در برابر هر نوع مشکلی از جمله چرک دندان محافظت کنید.
- هر شش ماه یکبار برای چکاپ کلی به دندانپزشک مراجعه کنید تا هر بیماری را قبل از تشدید شدن از بین ببرد.
- حداقل دو بار در روز از مسواک، خمیر دندانِ حاوی فلوراید و نخ دندان استفاده کنید.
- مسواک خود را هر 3 تا 4 ماه تعویض کنید.
- پس از خوردن هر وعده غذایی دهان تان را با دهانشویه شستشو دهید.
درمان خانگی آبسه لثه
زمانی که فردی به آبسه لثه دچار می شود باید تا قبل از مراجعه به دندانپزشک برخی از درمان های خانگی را در پیش بگیرد تا بتواند میزان عفونت و چرک دندان را کاهش دهد؛ زیرا شکل آبسه دندان به گونه ای است که برای درمان قطعی باید به پزشک مراجعه کرد.
- درمان عفونت دندان با استفاده از جوش شیرین زیرا خواص ضدباکتریایی دارد.
- خوردن 4 یا 5 حبه سیر نیز آبسه دندان را از بین می برد؛ زیرا دارای خواص ضد التهابی و ضد ویروسی است.
- درمان عفونت دندان با قرقره کردن آب نمک که زخم ها را بهبود می بخشد و لثه را در برابر آسیب ها مقاوم می کند.
- استفاده از کمپرس آب سرد برای کاهش ورم لثه و صورت
- درمان چرک دندان با قرار دادن تکه کوچکی میخک بر روی دندان آسیب دیده
- استفاده از دهانشویه و قرص های ضد درد مانند پاراستامول یا ایبوپروفن
پس از انجام این مراحل پزشک برای درمان آبسه لثه، ابتدا ماده نازک و انعطاف پذیری را از طریق فیستول یا همان سوراخ سقف دهان وارد لثه می کند تا بتواند به کمک اشعه ایکس محل دقیق عفونت را تشخیص دهد، سپس سوراخی را در دندان ایجاد می کند تا راهی برای خارج کردن چرک ها ایجاد شود، پس از آن عصب کشی انجام شده و دندان را پر می کند.
آبسه دندان عصب کشی شده
گاهی پس از عصب کشی نیز فرد علائمی همچون درد، تب، متورم شدن لثه و وجود مزه بد در دهان خود که به دلیل ترشح عفونت است را حس می کند که این نشان دهنده وجود چرک در دندان است. دلیل عود کردن عفونت دندان عصب کشی شده نیز گاهی نفوذ مواد ریز شده باقی مانده عصب ؛
در نوک ریشه دندان است که غیرقابل پیشگیری هستند؛ اما گاهی اوقات وجود ضایعه و عفونت در استخوان اطراف دندان عصب کشی شده است که تا قبل از عصب کشی دندان علائمی ندارد؛ زیرا از طریق حفره های موجود خارج می شدند که با پر کردن؛ آن ها دیگر مسیرشان مسدود می شود.
آبسه دندان بعد از ایمپلنت
یکی از مشکلاتی که پس از ایمپلنت افراد را درگیر می کند عفونتِ پس از ایمپلنت است که خود را به صورت آبسه لثه نشان می دهد و به دلیل عفونتِ گسترش یافته در لثه به وجود می آید. گاهی دندان نیز عفونتی ندارد اما آبسه دندان دیده می شود که دلیل آن استفاده از مواد نامرغوب و ارزان قیمتی است که دندانپزشک هنگام ایمپلنت از آن استفاده کرده است.
تحلیل استخوان فک که به دلیل استعمالِ سیگار یا بیماری پری ایمپلنتایتیس است نیز می تواند باعث بروز عفونت دندان شود؛ بنابراین سعی کنید پس از ایمپلنت سیگار را ترک کرده و با مصرف دارو بیماری لثه را کنترل کنید.
مقاله ای در رابطه با مراحل ایمپلنت دندان نوشتیم شاید برای شما مفید باشد
نتیجه گیری
یک دندان آبسه کرده باید ظرف چند روز پس از درمان ترمیم پیدا کند. حتی اگر به نظر برسد که آبسه خود به خود تخلیه میشود باید با دندانپزشک در ارتباط باشید تا عفونت به ناحیه دیگری سرایت نکند. شما میةوانید با رعایت بهداشت و دندان و انجام معاینات منظم دندانپزشکی هر شش ماه یکبار، خطر آبسه دندان و لثه را کاهش دهید.
در آخر باید گفت پس از آن که علائم آبسه لثه یا چرک دندان را مشاهده کردید؛ سریعاً درمان های خانگی را در پیش گرفته تا اگر بهبود پیدا نکرد؛ به دندانپزشک مراجعه کنید و قبل از ایجاد آسیب شدیدتر آن را از بین ببرید.