ایمپلنت در بارداری، تاثیر استرس و داروی بی حسی بر مادر و جنین
آیا امکان کاشت ایمپلنت در بارداری وجود دارد یا خیر؟
بسیاری از زنان سوال میکنند که آیا گذاشتن ایمپلنتهای دندانی در حین بارداری خطر دارد یا خیر. در حالی که عمل جراحی ایمپلنت دندانی یک روش نسبتا ایمن است، تقریبا تمام دندانپزشکان توصیه میکنند که زنان باردار، تا زایمان خود منتظر بمانند و سپس کارهای دندانپزشکی مانند ایمپلنت دندان را انجام دهند. در اینجا دلایل اینکه چرا باید صبر کنید و زمانی که نمیتوان صبر کرد چه باید کرد، مطرح شده است. یکی از دلایل اصلی منع ایمپلنتهای دندانی برای زنان باردار این است که جنین در حال رشد مواد زیادی از بدن مادر میکشد. به ویژه، در صورتی که مادران در رژیم غذایی خود کلسیم کافی مصرف نکنند، نوزادان کلسیم را برای رشد خودشان از استخوان مادر میگیرند. زوجی که با تاثیر منفی نوسان هورمونها مواجه میشوند میتوانند تاثیر آن بر سلامت دهان و دندان را نیز ببینند و ممکن است دهان مادر باردار برای ادغام ایمپلنت دندانی با استخوان فک مشکل داشته باشد. یکی دیگر از مشکلات مهم این است که دندانپزشک معمولا در طی فرآیند ایمپلنت، تعدادی اشعه لیکس از دهان میگیرد تا سلامت استخوان فک را تعیین کند و پیشرفت ایمپلنت دندانی را کنترل نماید. قرار گرفتن در معرض پرتوهای اشعه ایکس میتواند تاثیر منفی بر رشد کودک شما، به ویژه در سه ماهه اول بارداری داشته باشد، یعنی زمانی که استخوانها و اندامهای کودک شکل میگیرد. اگرچه اشعه ایکس از دهان شما (در نزدیکی اندامهای تولید مثل شما نیست)، به طور کلی از نظر دکتر سید احمد رضا هاشمی بهتر است که هیچ خطری غیر ضروری را به جان نخرید.
در صورت ضرورت میتوان در دوران بارداری اقدام به کاشت ایمپلنت دندان کرد؟
موارد اورژانسی اتفاق میافتد و ممکن است به یک یا چند دلیل در موقعیتی قرار بگیرید که مجبور به جایگزین کردن یک دندان شوید. چند مورد وجود دارد که میتوانید برای محافظت از خود و جنین تان انجام دهید. تا حدامکان، در انجام کارهای دندانپزشکی تا بعد از سه ماهه اول بارداری تاخیر بیاندازید. این دوره، زمان رشد سریع کودک شما است. هر نوع دارویی که شما در طول این مدت مصرف کنید یا فرآیند اشعه ایکسی که انجام دهید، ممکن است تأثیر منفی بر رشد کودک داشته باشد. این فرآیند را در سه ماهه دوم انجام دهید و مطمئن شوید که یک لباس محافظ در برابر اشعه ایکس بپوشید. با پزشک خود مشورت کنید تا اطمینان حاصل نمایید که مصرف هر دارو یا داروهای ضد درد که تجویز شده است، در حین بارداری بی خطر است. به جای گذاشتن ایمپلنت، در مورد راه حلهای موقتی با دندانپزشک صحبت کنید. به عنوان مثال، دندانپزشک ممکن است قادر باشد دندانی که نیاز به جایگزینی دارد را با روکش موقت بپوشاند و فرآیند ایمپلنت را پس از زایمان انجام دهد.
بارداری و مراجعه به دندانپزشک
تعداد زیادی از بزرگسالان به دلیل یک ترس عمیق از دوران کودکی یا نوجوانی از دندانپزشکی اجتناب میکنند. این بیماران اغلب سالها، گاهی چندین دهه به دندانپزشک مراجعه نمیکنند. نتایج میتواند فاجعه آمیز باشد. من بیست سال به عنوان متخصص بهداشت دهان و دندان کار کرده ام و به بسیاری از این بیماران نزدیک شده ام. من معتقدم که دندانپزشکان و مطبهای دندانپزشکی واقعا میتوانند به این بیماران دچار ترس خدات ارائه دهند، به شرطی که خودشان تمایل به مراجعه به آنها داشته باشند. روشهای مختلفی از آروماتراپی گرفته تا دندانپزشکی بی حسی تا حیوان درمانی، برای داشتن یک مراجعه بدون دلهره دندانپزشکی وجود دارد. امیدوارم به جامعه دندانپزشکی برسیم که مطبهای دندانپزشکی بیشتری آماده ارائه خدمات به بیمارانی باشند که نیازمند کمی مراقبت بیشتر هستند.
درمان دندانپزشکی در طول بارداری
به طور کلی، روشهای معمول دندانپزشکی در دوران بارداری کاملا ایمن هستند. روشهای جراحی و درمانهای پیچیده تر نیز با درجه بالایی از ایمنی امکان پذیر هستند. در بعضی موارد، باید تغییراتی در پروتکلها انجام شود. به عنوان مثال، از معاینه اشعه ایکس، داروهای خوراکی و تزریقات (که آنها هم دارو به حساب میآیند) تا حد ممکن اجتناب شود.
اگر مشکل دندانی مانند آبسه دندان دارید، معمولا بهتر است که این مشکل به درستی درمان شود (به عنوان مثال با درمان ریشه)، به جای اینکه از درمان دندانپزشکی اجتناب کنید و داروهای خوراکی مصرف نمایید. داروهای خوراکی هنگامی که هضم میشوند، از طریق جریان خون در تمام بدن شما پخش میشوند و قطعا به نوزاد شما میرسند. روشهای دندانپزشکی مانند پر کردن و حتی درمان ریشه (عصب کشی) معمولا به دهان شما محدود هستند و شامل موادی میباشند که خنثی و غیر سمی هستند، بنابراین احتمال خطر کمتر است.
ایمپلنت دندانی چیست؟
طبق آکادمی دندانپزشکی عمومی، ایمپلنت یک “ریشه” دندان مصنوعی است که به صورت جراحی در دهان قرار میگیرد. ایمپلنتها عمدتا از مواد فلزی (تیتانیوم) و ندرتا از مواد سرامیکی استخوان مانند ساخته شده اند که با فک شما سازگار است، و در نتیجه با استخوان شما ادغام میشود تا از روکش، پل یا دندان مصنوعی کامل محافظت کند. دو نوع ایمپلنت وجود دارد: ایمپلنت اندوستیال شایع ترین نوع است و در استخوان قرار می گیرد، در حالی که ایمپلنت ساب پریوستیال روی استخوان قرار میگیرد و برای بیمارانی است که ارتفاع استخوان کافی ندارند و یا نمیتوانند از دندانهای مصنوعی معمول استفاده کنند.
مزایای ایمپلنت
به این دلایل است که بسیار محبوب هستند:
- ایمپلنتها سر نمیخورند و جا به جا نمیشوند و همان ثبات و ایمنی دندانهای طبیعی شما را ارائه میدهند
- ایمپلنتها به همان شیوه دندانهای طبیعی شما تمیز میشوند، بنابراین نیازی نیست که برای تمیز کردن یا خیساندن، شبها آنها را بیرون بیاورید.
- ایمپلنتها برای نگه داری به دندانهای مجاور متکی نیستند؛ بنابراین، ساختار هیچ دندانی از بین نمیرود، در حالی که برای ساخت بریج، این تغییر ساختار لازم است.
- ایمپلنتها از جا به جا شدن دندانهای مجاور جلوگیری میکنند، استخوان فک و شکل صورت شما را حفظ مینمایند.
- ایمپلنتها یک روش زیبایی ایده آل برای دندانهای از دست رفته هستند که به شما اجازه میدهد به راحتی بجوید و صحبت کنید.
آیا متقاضی مناسبی برای ایمپلنت هستید؟
اگر لثههای شما سالم هستند، برای حفظ ایمپلنت به اندازه کافی استخوان دارید و در بهداشت عمومی خوبی هستید، AAP شما را به عنوان متقاضی ایده آل برای ایمپلنت دندانی در نظر می گیرد. با این وجود، اگر استخوان شما برای حمایت از ایمپلنت کافی نباشد، استخوان فک قبل از عمل ایمپلنت دندانی ساخته میشود. به خاطر داشته باشید که بیماریهای مزمن مانند دیابت و لوسمی میتوانند روند بهبودی ایمپلنت را تحت تاثیر قرار دهند و بر اساس یک مطالعه، سیگار کشیدن میتواند خطر از دست دادن ایمپلنت را دو برابر کند.
ایمپلنت دندان و بارداری
ایمپلنتهای دندانی یک روش ایمن و موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته برای تقریبا هر بیماری هستند که به اندازه کافی سالم است تا بتواند تحت این فرآیند قرار بگیرد. برای حفظ یک لبخند سالم و جلوگیری از از دست دادن استخوان و سایر مشکلات بهداشت دهان، دندانهای از دست رفته باید در اسرع وقت جایگزین شوند. اما اگر باردار باشید چه باید کرد؟ آیا هنوز هم گذاشتن ایمپلنت بی خطر است؟ توصیه میشود زنان باردار مراقبتهای پیشگیرانه سلامت دهان و دندان، از جمله تمیز کردن و معاینه را به طور منظم انجام دهند. روشهای انتخابی مانند ایمپلنتهای دندانی را میتوان بعد از سه ماهه اول انجام داد. با این حال، بیشتر جراحان دهان و دندان ترجیح میدهند تا زمانی که بیمار دیگر باردار نیست صبر کنند و سپس جراحی ایمپلنت را انجام دهند.
چرا جراحی برای ایمپلنت دندانی باید به تاخیر بیفتد
به طور معمول پس از سه ماهه اول، به بیماران باردار چراغ سبزی برای درمانهای معمول دندانپزشکی مانند روکش، پر کردن و عصب کشی داده میشود. مطالعات نشان میدهد که بیهوشی موضعی در طول بارداری کاملا بی خطر است. با این حال، ایمپلنت دندانی اغلب نیاز به بیهوشی قوی دارد، که میتواند برای مادر باردار یا جنین او خطرناک باشد. بسیاری از روشها نیاز به اشعه ایکس نیز دارند، خطر دیگری که ADA در طول سه ماهه اول آن را منع میکند. به مادران باردار برای جلوگیری از استرس در دوران بارداری هشدار داده میشود، زیرا اضطراب میتواند به مشکلاتی نظیر فشار خون بالا منجر شود. استرس همچنین میتواند احتمال زایمان زودرس و کم وزنی نوزاد هنگام تولد را افزایش دهد. هر گونه جراحی ممکن است موجب افزایش احساس نگرانی و ترس شود، بنابراین برای جلوگیری از استرس اضافی، اغلب توصیه میکنیم که مادران تا زمانی که نوزاد به دنیا میآید صبر کنند و سپس جراحی ایمپلنت انجام شود. زنان باردار مستعد سطوح بالایی از اضطراب در شرایط خاصی از جمله گذاشتن ایمپلنتهای دندانی هستند. و این استرس میتواند بر رشد جنین نیز تاثیر بگذارد.
- اشعههای ایکس از دندان به طور کلی ایمن هستند و تنها بر داخل دهان شما تمرکز میکنند. با این حال، قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس همچنان ممکن است برای جنین شما خطرناک باشد.
- در حالی که بیهوشی موضعی بی خطر در نظر گرفته میشود، بیماران باید از بیهوشی عمومی اجتناب کنند. بنابراین، منطقی تر است که دریافت ایمپلنت دندانی را تا زمانی که بیمار با خیالت راحت فرزند خود را به دنیا آورد، به تعویق بیفتد. در زیر فهرستی از موثرترین نکات بهداشت دهان و دندان آورده شده است که میتواند به کنترل مشکلات دندانپزشکی کمک کند.
- یک رژیم غذایی متعادل و شامل شکر کم داشته باشید.
- تهوع و استفراغ در طول بارداری علائم شایعی هستند. دهان خود را با یک محلول جوش شیرین و آب بشویید تا از پوسیده شدن دندانها در اثر اسید جلوگیری شود.
- قبل از مراجعه به دندانپزشک، برخی از درمانهای خانگی مفید را امتحان کنید.
- و در نهایت، یک روال منظم و مناسب دندانی را دنبال کنید که شامل نخ دندان کشیدن هر روزه، دو بار در روز مسواک زدن دندانها و شستشوی دهان با دهانشویه است.
شروع با ایمپلنتهای دندانی
متاسفانه، جراحی ایمپلنت احتمالا باید تا بعد از پایان بارداری به تعویق بیفتد. با این حال، این بدان معنا نیست که شما نمیتوانید برای آن اقدام کنید و آماده شوید تا پس از زایمان، عمل را انجام دهید. هنگامی که به سه ماهه دوم رسیدید، میتوانید یک قرار مشاوره ایمپلنت را برنامه ریزی کنید. در این مرحله از بارداری، اشعه ایکس بی خطر خواهد بود، بنابراین جراح دهان شما قادر به ارزیابی سلامت استخوان فک شما خواهد بود و قبل از قرار دادن ایمپلنت تعیین میکند که آیا پیوند استخوان لازم است یا خیر. مراجعه برای قرار دادن ایمپلنت دندان نیز میتواند در این زمان برنامه ریزی شود.
آمادگی برای گذاشتن ایمپلنت پس از زایمان
حفظ سلامت دهان و دندان در حین بارداری بهترین راه برای آمادگی جهت جراحی ایمپلنت است. تغییرات هورمونی که در دوران بارداری اتفاق می افتد میتواند خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد. همچنین زنان باردار مستعد پوسیدگی دندان هستند. در نتیجه، حفظ عادات بهداشت دهان و دندان، از جمله مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، بسیار مهم است. مراجعه برای بررسیهای دندانپزشکی و تمیز کردن حرفه ای دندانها نیز توصیه میشود، زیرا به دندانپزشک شما اجازه میدهد به طور منظم سلامت دهان و دندان را نظارت کند و از بروز مشکلات پیشگیری نماید.
کپی فقط با ذکر لینک و منبع بلامانع است.