پر کردن دندان

عمل پر کردن دندان می‌تواند با پر کردن پوسیدگی‌ها و حفره‌ها، درد دندان را تسکین دهد. پر کردن دندان یکی از اعمال ترمیمی دندان است که در آن با استفاده از آمالگام نقره یا یک پر کننده کامپوزیتی (سفید)، دندان پوسیده درمان می‌شود. پر کردن دندان با آمالگام یا یک پر کننده کامپوزیتی  از گسترش پوسیدگی به ریشه، که می‌تواند باعث عفونت‌های جدی (از جمله آبسه و غیره) شود جلوگیری می‌کند. همچنین، با انجام این نوع درمان دیگر نیازی به کشیدن دندان نیست.

ما، در مطب دندان پزشکی و زیبایی دکتر احمد رضا هاشمی از آمالگام و کامپوزیت یا پرسلین که عموماً به آن پر کننده سفید گفته می‌شود برای ترمیم پوسیدگی‌های دندان استفاده می‌کنیم. این پیشرفت‌‌های تکنولوژیکی ما را از پر کننده‌های نقره‌ای رنگ یا فلزی سنتی بی‌نیاز کرده‌اند، طوری که اکنون می‌توانیم دندان‌ها را با موادی کاملاً همرنگ دندان پر کنیم، به گونه‌ای که تشخیص بخش‌های پر شده از قسمت طبیعی دندان تقریباً غیرممکن است.

برای اطلاع از روش‌های دندانپزشکی و هزینه‌های مربوطه و نیز اطلاع از ساعات کار کلینیک می‌توانید با مشاورین و دستیاران ما از طریق شماره‌های ۲۲۲۲۵۲۵۱ و ۲۲۲۷۶۶۹۲ تماس حاصل نمایید.

پر کردن دندان چه مزایایی دارد؟


  • جلوگیری از عفونت یا پوسیدگی بیشتر: دندانپزشکان، قبل از پر کردن دندان پوسیدگی‌ها را به دقت تمیز کرده و هر گونه عفونت باکتریایی باقیمانده را برمی‌دارند.
  • ظاهر طبیعی: مزیت پر کننده‌های پرسلین این است که به دندان ظاهری طبیعی می‌دهند.
  • مقاومت در برابر عوامل مخرب: این کار باعث محافظت بهتر از دندان می‌شود.
  • صرفه‌جویی در وقت و هزینه: عمل پر کردن دندان یکی از ارزان‌ترین راه‌ها برای ترمیم پوسیدگی‌های دندان است.

پیشنهاد بعدی کاشت ایمپلنت

عمل پر کردن دندان چگونه انجام می‌شود؟


پر کردن دندان پوسدگی دندان

تنها یک دندانپزشک می‌تواند تشخیص دهد که پوسیدگی یک دندان به پر کردن نیاز دارد یا خیر. در جلسه چکاپ، دندانپزشک با استفاده از یک آینه کوچک سطح تک تک دندان‌ها را چک می‌کند. موارد غیرطبیعی مجدداً با استفاده از وسایل مخصوص به دقت بررسی می‌شوند. معمولاً، دندانپزشک از بیمار می‌خواهد تا از تمامی دهان یا بخشی از آن یک عکس رادیولوژی بگیرد. نوع درمان انتخاب شده توسط دندانپزشک، به شدت آسیب ناشی از پوسیدگی بستگی دارد.

دندانپزشک، قبل از پر کردن دندان، قسمت پوسیده آن را با کمک یک دریل دندانپزشکی پرسرعت تراشیده و خارج می‌کند. سپس، حفره به وجود آمده تمیز شده و ماده پر کننده مناسب در آن قرار گرفته و مطابق شکل اولیه دندان حالت داده می‌شود تا دندان ظاهر طبیعی خود را حفظ کرده و بیمار هیچ تغییری را احساس نکند.

در مواردی که به پر کردن سطح بین دو دندان نیاز است، درمان کمی پیچیده می‌شود. در اینجا، ابتدا یک نوار فلزی دور دندان مورد نظر قرار داده می‌شود که به عنوان یک دیوار حایل عمل می‌کند. بعد از درمان نیز صفحه‌ای بین دندان پر شده و دندان مجاور قرار داده می‌شود تا در هنگام جویدن، ذرات غذا بین دندان‌ها گیر نکنند.

چه کسانی کاندیداهای ایده‌آل برای پر کردن دندان هستند؟


اغلب از پر کردن دندان برای ترمیم دندان استفاده می‌شود که سطح آن‌ها به دلیل پوسیدگی خورده شده است. کاندیداهای ایده‌آل پر کردن دندان بیمارانی هستند که آسیب‌دیدگی دندان آن‌ها محدود بوده و هنوز باعث از بین رفتن دندان یا تهدید ریشه دندان نشده است.

معمولاً دندانپزشکان ساییدگی‌های جزئی سطح دندان که به دلیل دندان‌قروچه رخ داده‌اند یا ترک‌های کوچک ناشی از آسیب‌های فیزیکی را نیز پر می‌کنند.

می‌توان برای بهبود ظاهر دندان‌هایی که با مواد فلزی پر شده‌اند و همچنین رفع خطرات احتمالی ناشی از استفاده از جیوه، مواد پر کننده این دندان‌ها را با پرسلین جایگزین کرد.

بیمارانی که دچار عفونت جدی ریشه دندان شده‌اند، برای بازگرداندن سلامتی دندانشان به عصب‌کشی لینک به مقاله عصب کشی و روکش دندان لینک به مقاله روکش دندان نیاز دارند.

پر کردن دندان، برای بیمارانی که دندان‌هایشان دچار پوسیدگی‌های گسترده شده و یا به جیوه یا سایر مواد مورد استفاده برای پر کردن دندان حساسیت دارند توصیه نمی‌شود.

جنس مواد پر کننده دندان چیست؟


نوع ماده پر کننده متناسب با نیازهای شما بر اساس گستردگی پوسیدگی، اینکه به چه ماده‌ای حساسیت دارید، محل پوسیدگی در دهان و همچنین هزینه مورد نظرتان تعیین می‌شود. انواع این مواد عبارتند از:

طلا

3

اینله‌های طلا به خوبی توسط بافت‌های لثه تحمل شده و تا بیش از ۲۰ سال دوام دارند. البته، عموماً  قیمت ترمیم دندان و پر کردن آن با طلا از همه گزینه‌ها گرانتر بوده و به چند جلسه درمان نیاز دارد.

آمالگام

4

آمالگام مخلوطی از برخی فلزات از جمله جیوه، نقره، قلع، مس و روی است. پر کننده‌های (نقره‌ای) آمالگام نسبت به آب مقاوم بوده و نسبتاً ارزان هستند. اما، این مواد به خاطر رنگ تیره‌ای که دارند، از مواد پرسلینی و کامپوزیتی بیشتر به چشم آمده و به همین دلیل معمولاً از آن‌ها برای پر کردن در ناحیه‌هایی مانند دندان‌های پیشین، که بیشتر در معرض دید هستند استفاده نمی‌شود.

کامپوزیت سفید

5

کامپوزیت سفید (که ترکیبی از رزین اکریلیک و شیشه است) به خاطر رنگ سفیدش با رنگ دندان‌ها هماهنگ است. البته، کامپوزیت‌ها به مرور زمان ساییده یا لب‌پریده شده و همچنین مصرف قهوه، چای یا تنباکو باعث لک زدن آن‌ها می‌شود. به علاوه، آن‌ها به اندازه سایر مواد مورد استفاده برای پر کردن دندان دوام ندارند.

پرسلین

6

پر کردن دندان با پر کننده‌های پرسلین (اینله‌ها و انله‌ها) مقاوم به لک بوده و می‌توان آن‌ها را با رنگ دندان‌ها هماهنگ کرد. عموماً پر کننده پرسلین بخش اعظم دندان را می‌پوشاند. هزینه پر کردن با این مواد تقریباً با هزینه پر کردن با طلا یکسان است.

عمل پر کردن دندان با هر دو ماده آمالگام نقره و کامپوزیت سفید مستلزم ایجاد یک سوراخ کوچک در دندان با استفاده از دریل است که بعداً با ماده پر کننده، پر می‌شود.

تنها تفاوت موجود این پر کردن ها این است که، دندانپزشک کامپوزیت را یک پولیش نهایی می‌زند تا مطمئن شود سطح آن تمیز و سفید بوده و با بقیه دندان هماهنگ است.

اینله‌ها و انله‌ها

7

اینله و انله‌ دو روش پر کردن دندان‌ بوده و از آن‌ها برای دندان‌هایی که به شدت تخریب شده‌اند، پر کردن حفره‌های بزرگ و همچنین جایگزین کردن پرشدگی‌های بزرگ استفاده می‌شود. از اینله‌ها برای ترمیم دندان و آسیب‌دیدگی بخش فرورفته‌ بالای دندان و از انله‌ها برای آسیب‌های گسترده‌تر استفاده می‌شود.

بعد از پر کردن دندان به چه مراقبت‌هایی نیاز است؟


  • اثر بی‌حسی حدوداً ۱ تا ۳ ساعت بعد از پر کردن از بین می‌رود. حتماً توجه داشته باشید، تا زمانی که اثر بی‌حسی از بین نرفته با طرف بی‌حس دهانتان چیزی نجوید، زیرا ممکن است بدون آنکه متوجه شوید زبان، لب یا سایر بافت‌های دهانتان را گاز بگیرید.
  • کودکان باید تا زمان از بین رفتن اثر بی‌حسی بعد از پر کردن دندان، تحت نظر باشند. زیرا ممکن است داخل گونه‌ها، لب‌ها یا زبانشان را گرفته و به شدت آسیب ببینند.
  • معمولاً در دوره بهبودی بعد ازپر کردن دندان، دندان نسبت به گرما، سرما یا فشار حساس خواهد بود که البته این حساسیت بعد از چند روز تا چند هفته از بین می‌رود. در هر حال، مادامی که دندان‌ها یا لثه‌هایتان رو به بهبودی هستند، جای نگرانی نیست. اگر علائمتان بعد از دو تا سه هفته بهبود نیافتند بهتر است با دندانپزشکتان مشورت کنید.
  • اگر پوسیدگی بزرگ یا نزدیک به پالپ یا عصب دندان باشد، معمولاً بهبود علائم زمان بیشتری می‌برد.
  • بعد از پر کردن دندان، مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را همانند قبل از درمان از سر بگیرید.
  • اگر بعد از پر کردن دندان نیاز شد در حالی که هنوز دهانتان بی‌حس است چیزی بنوشید، این کار را با دقت انجام دهید. زیرا ممکن است نوشیدنی‌های داغ بدون آنکه متوجه شوید دهانتان را بسوزانند.
  • بعد از پر کردن با مواد نقره‌ای، باید تا ۲۴ ساعت از جویدن خوراکی‌های سفت یا جویدن با دندان پر شده خودداری کنید. در صورت امکان، تنها با طرف سالم دهانتان غذاها را بجوید.

مطلب پیشنهادی مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان

پر کردن دندان چه عوارض جانبی موقتی دارد؟


پر کردن دندان می‌تواند با عوارض معدودی همراه باشد که آن‌ها نیز شدید نبوده و به راحتی قابل کنترل هستند.

۱- حساسیت به خوراکی‌های داغ و سرد

راه حل: تا زمانی که دهانتان به پرشدگی عادت نکرده است، از خوردن خوراکی‌هایی با دماهای شدیداً پایین یا بالا خودداری کنید.

۲- درد در هنگام گاز زدن

راه حل: از گاز زدن یا جویدن‌های غیرضروری خودداری کنید. تا زمان تسکین درد غذاهای نرمی مانند بلغور جو دوسر یا سیب‌زمینی حلوایی بخورید. برای رفع ناراحتی‌های ناشی از پر کردن دندانتان به ۱ تا ۳ هفته زمان نیاز خواهید داشت.

۳- خطر‌های احتمالی آمالگام نقره؛ حساسیت و دندان‌درد

راه حل: از آنجا که تاکنون هیچ تحقیقی نقش پر کننده‌های جیوه‌ای در بروز درد و حساسیت دندان را به طور حتم ثابت نکرده است، به همین دلیل هیچگونه راه حل قطعی برای این مورد وجود ندارد. با این حال، بهتر است برای اجتناب از عوارض احتمالی آمالگام نقره، پیش از درمان در مورد استفاده از آن با جراحتان صحبت کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *