انواع ارتودنسی دندان (ثابت،متحرک) به همراه هزینه و مزایا
دندانهای صاف و مرتب و دندانهایی که به طور مناسب در یک ردیف قرار گرفتهاند، سالمتر هستند و خطر ابتلا به مشکلات دندانی در آینده نیز در آنها کمتر است؛ همچنین اینکه دلیل بسیار بزرگی برای داشتن یک لبخند زیبا هستند.
هنگامی که در مورد گزینههای درمانی ارتودنسی تحقیق میکنید با انواع ارتودنسی از جمله بریسهای فلزی، شفاف، نامرئی، لینگوال، متحرک و یا حتی بریسهای جزئی یا تکهای (که فقط بر روی تعدادی از دندانها بسته میشود) مواجه میشوید. همهی اینها به نوع درمان ارتودنسی که دندانهای شما نیاز دارد، بستگی دارد. پزشک ارتودنسی بر اساس شدت و درجهی ناهمترازی دندانهای شما، خواستههایتان در مورد مدت زمان درمان و نتایج مطلوبی که مد نظر دارید؛ یک بریس ارتودنسی مناسب را به شما پیشنهاد میدهد. هر چه درمانی که برای شما انتخاب شده است، مناسبتر باشد؛ بریسها دندانهایتان را صاف و مرتبتر میکنند، عملکرد گاز گرفتن و جویدن دندانها را بهتر میکنند، ظاهر و سلامتی دهان و دندانهای شما را بهبود میبخشند و به شما کمک میکنند تا احساس بهتری در مورد خودتان داشته باشید.
مطب بعدی: مراقبت های بعد از جراحی سینوس
شما شایستگی این را دارید که با کمک روشهای درمانی انواع ارتودنسی دندان، به لبخندی سالم و زیبا دست یابید. گزینههای مختلفی از روشهای ارتودنسی وجود دارد که در تمام مراحل درمان و تا رسیدن به نتایج مطلوب، با شما همراه خواهد بود. متخصصین دندانپزشکی و ارتودنسی میتوانند به شما کمک کنند تا با استفاده از روشهای مختلف ارتودنسی به لبخند مورد نظر خود دست یابید؛ از بریسهای قدیمی گرفته تا ابزارهای ارتودنسی و نگهدارندههای فعال که هر کدام برای نیازهای خاصی طراحی شدهاند. هر کدام از انواع بریسها مختص طرحهای درمانی خاصی هستند که نتایج مطلوبی ارائه میدهند و بدون دردسر ویژگیهای لبخند شما را بهبود میبخشند. در صورتی که دندانهای شما به درمان ارتودنسی نیاز داشته باشد؛ در مورد اینکه کدام گزینه ارتودنسی برای شما مناسبتر است، به طور مفصل صحبت خواهیم کرد. برای اطلاع از روشهای دندانپزشکی ما در زمینه زیبایی دندانها و درمان مشکلات دندانی میتوانید با ما از طریق شمارههای 02122225251 و 02122276692 تماس حاصل فرمایید.
مزایای درمان ارتودنسی
مزایای ارتودنسی دندان، اغلب فراتر از تغییرات فیزیکی قابل مشاهده در ظاهر دندانها و مرتب شدن آنها است. البته بهبود ظاهر و تصویر از خود شخص نیز مزیت بسیار مهمی است که نباید نادیده گرفته شود. اگر چه داشتن دندانهایی زیبا، صاف و مرتب مسئلهای مهم است، اما مهمتر از آن کاهش تمامی مشکلات بالقوهای است که با دندان و فک در ارتباط است.
ممکن است کج بودن دندانها و یا مشکلات مربوط به فک، عمل تمیز کردن صحیح دندانها را دشوار کند؛ که این منجر به پوسیدگی دندان و احتمالاً بروز بیماریهای لثه و یا از دست دادن کل دندانها میشود. اگر مشکلات ارتودنسی دندانها درمان نشود، میتواند منجر به جویدن نادرست غذاها و دشواری در هضم آنها، اختلالات گفتاری و سایش سطح دندانها شود. با گذشت زمان، فشار بیش از حد بر روی بافت لثه و استخوانهایی که تکیهگاه دندانها هستند میتواند مفاصل فک را تحت تأثیر قرار دهد و منجر به بروز مشکلاتی مانند سردرد و یا درد صورت و گردن شود.
دلایلی برای درمان ارتودنسی در بزرگسالان و کودکان
- مشکلات تنفسی و بلع: تنفس از راه دهان میتواند منجر به خروپف و حبس نفس (آپنه) در خواب شود.
- کراس بایت: هنگام بستن دهان، یک یا چند تا از دندانهای بالایی عقبتر از دندانهای پایینی (نزدیک زبان) قرار میگیرند.
- تراکم: گیر کردن دندانهای اضافی و یا قرارگیری نامناسب دندانها
- اوربایت عمیق: هنگام بستن دهان، دندانهای جلویی فک بالا، بیش از حد معمول جلوتر از دندانهای فک پایین قرار میگیرند (دندانهای پایین در لثههای بالا فرو میروند).
- بدشکل بودن صورت و دهان: این بدشکلی ناشی از تأثیرات توسعه فک و موقعیت نامناسب دندانها است.
- درد فک و مفاصل آن
- وجود دندانهای اضافی یا از دست دادن دندانها: که به علت پوسیدگی دندانها، آسیب دیدن آنها و یا وجود مشکلات ارثی است.
- اورجت (جلو آمدن دندانهای بالایی): دندانهای بالایی بیشتر از حد طبیعی جلو آمدهاند و در این موارد معمولاً فک پایینی کوتاه است.
- تصویر از خود: یک لبخند زیبا میتواند تصویر از خود و اعتماد به نفس فرد را بهبود بخشد.
- وجود فاصله بین دندانها: دندانهایی که افتادهاند و یا دندانهایی که خیلی کوچک یا خیلی بزرگ هستند، باعث ایجاد فاصله میشوند.
- مشکلات گفتاری، جویدن و گاز گرفتن غذا
- آندربایت (جلو آمدن فک پایین) :در این مورد فک پایینی بلندتر از فک بالایی است.
دلایل خاص کودکان
- مکیدن انگشتها یا انگشت شست: این عادت میتواند باعث جلو آمدن دندانهای پیشین فک بالایی و تنفس از راه دهان شود.
- رویش دندانها در خارج از جای خود: این مشکل میتواند باعث عدم همترازی صحیح دندانها شود.
انواع روشها و بریسهای ارتودنسی
با تمام پیشرفتهای اخیر در ارتودنسی، بریسهای نگهدارندهی دندانها هرگز روان و آسانتر نشدهاند. امروزه انواع ارتودنسی دندان، ابزارها و درمانهای بسیار پیشرفتهای در دسترس هستند از جمله موارد زیر:
بریسهای فلزی
بریسهای فلزی قدیمی از براکتهای استاندارد فلزی ساخته شدهاند. اینها رایجترین نوع بریسهای ارتودنسی هستند و در طول سالهای اخیر شیکتر و راحتتر شدهاند. اگر بریسهای فلزی را انتخاب کنید، میتوانید رنگ باندهای پلاستیکی آن را به سلیقهی خود انتخاب کنید تا جذابتر و منحصربهفرد به نظر برسید. ارتودنسی ثابت دندان با براکتهای فلزی پرکاربردترین نوع ارتودنسی ثابت است و مشخصترین آنها نیز به شمار میرود.در هر حال بریس فلزی تنها روش درمان مشکلات شدیدی است که میتوان آنها را با ارتودنسی اصلاح کرد.
بریسهای سرامیکی یا شفاف
همهی براکتهای بریسها الزاماً فلزی نیستند. اگر دوست دارید که بریسهای شما کمتر نمایان باشد، ممکن است بریسهای شفاف گزینهی مناسبی برای شما باشند. عملکرد بریسهای شفاف مانند بریسهای فلزی است و فقط براکتهای آن از مواد شفاف ساخته شدهاند.
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی دیمون یک روش انقلابی برای درمان افرادی است که میخواهند بدون حذف دندانهای سالم و یا استفاده از پالاتال اکسپندر (palatal expander) یا وسیعکننده کام، زیبایی چهرهی خود را بهبود بخشند و به یک لبخند زیبا و طبیعی دست یابند.
در ارتودنسی دیمون که به آن سیستم با دربهای خود باز شونده نیز میگویند، نیازی به استفاده از وایرهای پلاستیکی یا فلزی نیست. در اینجا از نیروهای بیولوژیکی محسوس سبک استفاده میشود که این منجر به درمان راحت و سریعتر بیمار میشود و همچنین به تنظیمات کمتری نیاز دارد.
تکنیک ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی لینگوال، دندانها را از طریق استفاده از بریسهای جامدی که به سمت داخلی یا سمت لینگوال دهان متصل میشوند، اصلاح میکند. این روش برای اصلاح دندانها، از اصولی همانند بریسهای معمولی جامد پیروی میکند. ارتودنسی لینگوال از نظر تکنولوژی، ابزارها و وصل کردن به دندانها؛ به یک دندانپزشک یا ارتودنتیست حرفهای با مهارت و تجربه بالا نیاز دارد.
بریسهای نامرئی
یکی از انواع ارتودنسی دندان ارتودنسی نامرئی است، در ارتودنسی نامرئی از مجموعهای شفاف که قابلیت جابجایی دارد استفاده میشود؛ این مجموعه به صورت سفارشی برای هر فرد تهیه و به دندانهای او وصل میشود. هر مجموعهی جدید از الاینرهای نامرئی، یک تغییر کوچک بر روی دندانهای شما اعمال میکند. استفاده از الاینرهای نامرئی بسیار راحت است، زیرا آنها از مواد قابل انعطاف و درست به اندازهی دندانهای شما ساخته شدهاند. همچنین به دلیل اینکه این الاینرها قابلیت جابجایی دارند، شما میتوانید در هنگام غذا خوردن، نوشیدن، مسواک کردن و نخ دندان کشیدن آنها را بیرون بیاورید؛ بنابراین رعایت بهداشت و حفظ سلامتی دهان و دندان نیز راحتتر است.
ارتودنسی به صورت جزئی
همهی افراد به مجموعهی کاملی از ارتودنسی نیاز ندارد. گاهی اوقات فقط یک، دو یا چند دندان کج و منحرف هستند. یا اینکه گاهی اوقات یک، دو یا چند دندان نیاز به تغییر موقعیت دارند تا بشود روی دندانهای دیگر کارهایی مانند کاشت دندان و یا ترمیم دندان انجام داد. ارتودنسی جزئی که به آن درمان محدود نیز گفته میشود، معمولاً به زمان کمتری برای اصلاح دندانها، نیاز دارد زیرا فقط دندانهای یک ناحیهی مجزا از دهان را اصلاح میکند و همچنین به ابزارهای کمتری نیاز دارد.
درمان انواع ارتودنسی دندان شامل چه مراحلی است؟
درادامه درمورد مراحل ارتودنسی توضیحات بیشتری داده می شود. درمان ارتودنسی شامل سه مرحله است:
مرحله طراحی درمان: اولین و دومین ملاقات شما با پزشک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ارزیابی تاریخچهی پزشکی و دندانپزشکی شما
- قالبگیری از دندانهای شما
- گرفتن عکسهایی از سر و گردن که به طراحی درمان کمک خواهند کرد.
- گرفتن عکس از صورت و دهان
- انجام تست اشعه ایکس روی دندانها و فک
ارتودنتیست بعد از طراحی و برنامهریزی دقیق درمان، بریسها و ابزارهای ارتودنسی را طراحی و به دندانهای شما متصل خواهد کرد.
مرحله فعال: در این مرحله باید به طور منظم به ارتودنتیست مراجعه کنید تا بریسها را تنظیم کند و همچنین اقدامات خاصی که برای اطمینان از درمان موفق، لازم هستند را پیگیری کنید.
مرحله نگهداری: وقتی درمان به اتمام رسید، بریسها و ابزارها برداشته میشوند و یک نگهدارنده جدید برای شما ساخته میشود. این نگهدارندهها معمولاً قابلیت جابجایی دارند و اگر تا زمانی که دندانها و استخوانها در موقعیت جدید خود تثبیت شوند، به طور مداوم استفاده شوند؛ تغییرات ایجادشده روی دندانها را حفظ میکنند.
زمان استفاده از این نگهدارندهها برای هر شخص متفاوت است. ارتودنتیست باید این اطمینان را حاصل کند که درمان شما برای رسیدن به یک لبخند زیبا موفقیتآمیز بوده و نتایج آن میتواند به اندازهی یک عمر دوام داشته باشد.
هزینه انواع ارتودنسی دندان
هزینه ارتودنسی به طول مدت درمان، سن بیمار، میزان و شدت مشکل او و نوع بریسهایی که توسط دندانپزشک پیشنهاد میشود بستگی دارد. از شرکت بیمه پزشکی یا دندانپزشکی که تحت پوشش آن هستید سؤال کنید که آیا هزینههای ارتودنسی را پوشش میدهند یا خیر.